Lineaire hypotheek

Hypotheek header 15

Wat is een lineaire hypotheek?

Wanneer of waarom kies je voor een lineaire hypotheek? Als jij maandelijks hetzelfde bedrag wilt aflossen maar wel steeds minder wilt betalen, dan kan een lineaire hypotheek interessant zijn. 'Lineair' betekent dat je gedurende de looptijd van je hypotheek maandelijks hetzelfde hypotheekbedrag aflost en je maandlasten lineair dalen gedurende de aflossingsperiode. In het begin zijn je maandlasten hoger doordat je bij de start over een groter hypotheekbedrag rente betaald, maar gedurende de looptijd van je hypotheek daalt het af te lossen bedrag en daardoor ook de rente. Dit is zowel het nadeel als het voordeel van deze hypotheekvorm.

De minimale looptijd van een lineaire hypotheekvorm is 30 jaar en vooraf wordt ook de einddatum bepaald waarop de hypotheek moet zijn afgelost. Dit heeft als voordeel dat jij zeker weet dat jij in 30 jaar tijd je hypotheek aflost.

Contact

Plan een adviesgesprek bij Dommerholt & Ten Brinke

  • Gratis oriëntatiegesprek
  • Persoonlijk & deskundig advies
  • Een hypotheek passend bij jouw levensfase
  • Vergelijken onafhankelijk 25 hypotheekverstrekkers

Lineaire hypotheek aanvragen, oversluiten of wijzigen

Wil jij meer weten over de voor- en nadelen van een lineaire hypotheek? Voor het afsluiten, oversluiten of wijzigen van een lineaire hypotheek gaat een van onze adviseurs met je in gesprek om zeker te weten dat de hypotheek past bij jouw persoonlijke situatie. Samen bekijken we het inkomen en eventueel de waarde van een onderpand om tot een passende hypotheekvorm te komen.

2020 06 08 24

Wij zijn bij jou in de buurt

Pand Hardenberg

Dommerholt & Ten Brinke Hardenberg

Vandaag open tot 17.00
Bel naar 0523 - 272 077

Afspraak maken
Whats App Image 2024 07 04 at 09 38 42

Dommerholt & Ten Brinke Gramsbergen

Vandaag open tot 17.00
Bel naar 0524 - 745 000

Afspraak maken

Wat komt financieel kijken bij een lineaire hypotheek?

Voordat je een hypotheek kiest, is het handig om een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele rente aftrek, de mogelijkheden rondom aflossen en de maandlasten die je kunt verwachten.

Rente en rente-aftrek lineaire hypotheek

Gebruik je de hypotheek voor de aankoop, verbouwing en/of verbetering van je eigen huis? Dan is hypotheekrenteaftrek mogelijk. Houd er rekening mee dat het voordeel van rente aftrek steeds minder zal worden. Dit komt omdat je elke maand minder rente betaald bij een lineaire hypotheek, waardoor je ook elke maand minder profiteert van hypotheekrenteaftrek.

Aflossen lineaire hypotheek

Wil jij je hypotheek versneld aflossen? Kijk dan goed naar de voorwaarden hoeveel procent van het beginbedrag je per jaar mag aflossen zonder extra kosten. Een voordeel van sneller aflossen is dat je maandelijkse lasten een stuk omlaag gaan. Daarnaast is er de mogelijkheid om door een extra aflossing de looptijd van je hypotheek in te korten.

Maandlasten lineaire hypotheek

Je maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. Elke maand los je hetzelfde bedrag aan hypotheek af en een deel rente. Omdat het totale af te lossen bedrag maandelijks daalt, daalt ook het te betalen rentebedrag. Gedurende de aflossingsperiode dalen je maandlasten daardoor lineair.

Zo krijg jij de zekerheid die je verdient.

Neem contact met ons op.

Wij brengen jouw situatie in kaart.

Je ontvangt een advies op maat.

We checken jouw situatie jaarlijks.

Veelgestelde vragen

Wanneer je bezig bent om een hypotheek te kiezen, wil je dat deze past bij je persoonlijke situatie. We begrijpen als geen ander dat een hypotheektraject de nodige vragen kan oproepen. Daarom hebben we informatie rondom de maandlasten, rente aftrek en de mogelijkheid tot Nationale Hypotheek Garantie voor je uiteen gezet.

Blijven mijn maandlasten gelijk bij een lineaire hypotheek?

Nee, bij een lineaire hypotheek dalen je maandlasten gedurende de aflossingsperiode. In het begin zijn je maandlasten hoger omdat de te betalen rente ook hoger ligt. Het voordeel is dat je over de hele periode van de hypotheek minder rente betaalt in totaal dan bij een annuïteiten hypotheek.

Heb ik recht op rente aftrek bij een lineaire hypotheek?

Wanneer de hypotheek wordt gebruikt voor de aankoop, verbouwing of verbetering van de woning, heb je recht op rente aftrek. Daarnaast is bij starters een annuïteiten of lineaire hypotheek verplicht om recht te houden op rente aftrek.

Wanneer Nationale Hypotheek Garantie bij een lineaire hypotheek?

Wanneer je een hypotheek afsluit, ga je een betalingsverplichting aan voor de komende 20 of 30 jaar. Er kunnen in die periode dingen gebeuren waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen. Daarvoor is de Nationale Hypotheek Garantie in het leven geroepen. Als je een lineaire hypotheek afsluit, kun je deze afsluiten met een Nationale Hypotheek Garantie waardoor je meer zekerheid hebt en lagere maandlasten.