Bespaar niet op goed advies

Mijn rentevast periode loopt af! En nu?

Alleen een lage rente is niet altijd voordelig

Loopt de rentevast periode van jouw hypotheek binnenkort af? En heeft jouw hypotheekverstrekker een voorstel gedaan voor de nieuwe rente voor de komende rentevast periode?

Het aflopen van de rentevast periode is een perfect moment om stil te staan bij je hypotheek. Natuurlijk kijk je wat de gevolgen van het rentevoorstel zijn. Mogelijk zijn er betere oplossingen mogelijk. Het is een goed moment om kritisch te kijken naar de hoogte van een eventueel aflossingsvrij gedeelte van je hypotheek. Kijk daarbij ook naar je persoonlijke omstandigheden. Zijn die veranderd door bijvoorbeeld een echtscheiding of gezinsuitbreiding?

Hoe zit het ook alweer met die rentevast periode?

De rentevast periode is de periode waarvoor het rentetarief vaststaat. Oftewel: het rentetarief dat je in de komende periode gaat betalen. Als deze periode afloopt doet jouw aanbieder ten minste 3 maanden voor het aflopen van de rentevast periode een nieuw voorstel. Door de lage rentestand kan het heel gunstig lijken om een nieuwe (lagere) rente af te spreken, maar dat is niet in alle gevallen zo.

Extra opletten met een spaarhypotheek

Bij een (bank)spaarhypotheek is je hypotheekrente gekoppeld aan de rente die wordt vergoed over de spaarpot. Een lagere hypotheekrente levert een lagere rentevergoeding op over het spaargeld. Er is dan extra inleg nodig om het gewenste bedrag bij elkaar te sparen. In dat geval kan het zo zijn dat die lage rentestand misschien helemaal niet zo gunstig is.

Dubbelcheck, is het niet een te hoge verlengingsrente?

Er zijn op dit moment aanbieders die minder klanten willen door nieuwe regelgeving. Zij hanteren daarom hoge rentes en dus ook hoge verlengingsrentes. Bij het afsluiten van je hypotheek had je misschien wel het beste aanbod. Dat betekent niet dat je ook nu nog bij diezelfde aanbieder het voordeligste uit bent. Lees de voorwaarden en het voorstel daarom goed door.

Wat moet ik doen met dat ontvangen voorstel?

Het aflopen van de rentevaste periode is bij uitstek een geschikt moment om weer eens kritisch naar je hypotheek te kijken. Je mag je hypotheek namelijk boetevrij wijzigen of aflossen. Je kunt ook switchen van aanbieder. En het is een goed moment om te kijken of een overlijdensrisicoverzekering moet worden aangepast. Op die manier kan je voordeliger uit zijn en zijn eventuele wijzigingen in jouw persoonlijke situatie ook meteen meegenomen. Je kan het zelf doen, maar ook jouw onafhankelijk adviseur kan daarbij helpen. Hij of zij kan de gevolgen van een rentevoorstel in kaart brengen en eventueel met betere oplossingen komen.

 

« Terug naar het nieuws overzicht

Eenvoudig contact opnemen

Bel naar 0523 - 272 077

Stuur een mail

Zoek uw adviseur

Kom langs op ons kantoor

Ik wil graag teruggebeld worden

Dommerholttenbrinke