Bespaar niet op goed advies

Het nut van een uitvaartverzekering

Sommige mensen denken dat een uitvaartverzekering overbodig is. De gedachte leeft dat er om diverse redenen wel geld voor handen is om de uitvaartnota te voldoen op het moment van overlijden. Onderstaand een aantal veel gehoorde argumenten (inclusief de tegenargumenten) waarom het wel zinvol is een uitvaartverzekering af te sluiten:

“Ik heb een eigen huis met veel overwaarde”
In veel gevallen moet de uitvaartnota binnen 14 dagen betaald worden. De overwaarde van een huis is lang niet binnen deze termijn beschikbaar. Het afsluiten van een (extra) hypotheek duurt veel langer dan die 14 dagen en het verkopen van een huis is momenteel ook niet binnen een paar maanden afgerond.

“Ik heb een overlijdensrisicoverzekering afgesloten”
Over het algemeen wordt zo’n verzekering afgesloten samen met de aankoop van een huis. De verzekering loopt tot een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 30 jaar of tot 65 jaar) waardoor men na deze periode geen bedrag uitgekeerd krijgt mocht men komen te overlijden.
Veel hypotheekverstrekkers stellen tevens als eis dat er ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten wordt bij een hypotheek waarbij de uitkering verpand is aan de hypotheekverstrekker.  Daardoor krijgen de nabestaanden helemaal geen geld uitgekeerd.
Als laatste argument waarom een overlijdensrisicoverzekering niet een goed alternatief is voor een uitvaartverzekering komt doordat de overlijdensrisicoverzekering ook afgesloten wordt om het gezinsleven na het overlijden op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan kinderopvang. (Een deel van) het geld kan dan niet aan het oorspronkelijke doel besteed worden maar gaat naar een uitvaartondernemer.

“Ik heb voldoende (spaar)geld”
Het is leuker om dat geld nu al te besteden aan andere wensen, bijvoorbeeld een televisie of een leuke vakantie. Een (beperkt) deel van het spaargeld kan aangewend worden als koopsomstorting voor een uitvaartverzekering. Het resterende spaargeld is direct vrij te besteden. Men heeft daarbij de zekerheid dat de uitvaart nu al goed financieel geregeld is. Een geruststellend gevoel.
Een probleem wat zich kan voordoen na een overlijden is dat banken de (spaar)rekeningen blokkeren. Deze blokkering is niet eenvoudig op te heffen en neemt nogal wat tijd in beslag. Terwijl de uitvaartnota wel binnen 14 dagen voldaan moet worden.

“Ik vind een uitvaartverzekering te duur”
Een uitvaartverzekering hoeft helemaal niet duur te zijn als men kiest voor een geldverzekering met een lagere uitkering of een basispakket aan diensten. Al voor een enkele euro’s per maand is men verzekerd. Hierdoor is er toch iets geregeld en kunnen de meeste uitvaartwensen uitgevoerd worden.

“Ik ga wel voor mijn uitvaart sparen”
Op jongere leeftijd wil men nog niet nadenken over zijn of haar uitvaart. Het probleem dienst zich pas aan over 40 of 50 jaar. Hierdoor is de noodzaak om te sparen voor de uitvaart ook niet aanwezig. Men vergeet het gewoon. Weinig mensen hebben genoeg beschikbar om onverwachte kosten, zoals een overlijden, op te vangen (bron: Nibud). Door op jonge leeftijd al een uitvaartverzekering te sluiten, betaalt men per maand slechts een gering bedrag maar is men wel direct verzekerd voor het volledig verzekerd bedrag. Ook al na één keer premie betalen!

“Ik heb al een uitvaartverzekering”
Uit onderzoek blijkt dat heel veel mensen wel een uitvaartverzekering hebben maar flink onderverzekerd zijn. Hierdoor krijgen nabestaanden vaak nog een uitvaartnota gepresenteerd. Het is daarom verstandig de oude uitvaartverzekering te bekijken, de huidige uitvaartwensen te inventariseren en bepalen of er een aanvullende uitvaartverzekering afgesloten moet worden.

Neem contact met ons op telefoonnummer 0523-272077 en wij begeleiden u graag bij het afdekken van de uitvaartkosten.

 

 

 

« Terug naar het nieuws overzicht

Eenvoudig contact opnemen

Bel naar 0523 - 272 077

Stuur een mail

Zoek uw adviseur

Kom langs op ons kantoor

Ik wil graag teruggebeld worden

Dommerholttenbrinke