Bespaar niet op goed advies

Gevolgen beperking hypotheekrente aftrek

Wat verandert er als u een hypotheek heeft of wilt afsluiten?
Wij leggen dit aan u uit aan de hand van acht vragen.
Hoe hoog mag de hypotheek zijn?
Het maximale hypotheekbedrag wordt vanaf 2013 in zes gelijke jaarlijkse stappen teruggebracht van 106 procent naar 100 procent. Het kabinet wil namelijk dat straks alleen nog geld kan worden geleend voor de aanschaf van het huis zelf. Dit vloeit voort uit het Lenteakkoord. De kosten voor de aankoop van de woning (bijvoorbeeld notariskosten, advieskosten, overdrachtsbelasting) mogen dan niet meer worden mee gefinancierd.
Wat gebeurt er met de renteaftrek?
Vanaf 1 januari 2013 veranderen de regels voor de hypotheekrenteaftrek. Nieuwe hypotheken komen alleen voor aftrek in aanmerking als de lening tenminste annuïtair wordt afgelost in maximaal 30 jaar. Dit betekent dat bepaalde hypotheken zoals de spaar- en beleggingshypotheek minder aantrekkelijk worden omdat hierbij pas aan het einde van de looptijd ineens wordt afgelost en daardoor de renteaftrek vervalt.
Wat zijn de gevolgen voor mijn leenbedrag en maandelijkse lasten?
Het maximale leenbedrag op basis van uw inkomen verandert op zich niet. Alleen kunt u de aankoopkosten niet meer meefinancieren. Hiervoor zal spaargeld gebruikt moeten worden. Ook worden de maandlasten hoger door de verplichte annuïtaire aflossing.
Gelden deze maatregelen alleen voor nieuwe hypotheken? Wat betekent dit voor mijn hypotheek?
Nee, ook voor bestaande gevallen wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt. Nu mag de hypotheekrente tegen maximaal 52 procent worden afgetrokken, maar dat percentage wordt tussen 2014 en 2040 jaarlijks met 0,5 procentpunt verlaagd. Huizenbezitters met een hypotheek en een inkomen in de hoogste belastingschijf ontvangen daardoor in de toekomst minder renteaftrek.

Bij een hypotheek van 350.000 euro en een rente van 5 procent is dit nadeel in 2017 (dus na drie stapjes afbouw) reeds opgelopen tot 350 euro netto.
Hoe zit het met mijn spaarhypotheek of beleggingshypotheek? Blijft het saldo onbelast?
Voor bestaande hypotheken blijft er voor de kapitaalverzekering eigen woning een vrijstelling in box 1 en verandert er dus niets. Voor nieuwe hypotheken wordt de fiscaal gunstige kapitaalverzekering afgeschaft. Hierdoor kun je niet meer belastingvrij sparen voor de aflossing van je hypotheek en is de spaarhypotheek fiscaal niet meer aantrekkelijk.
Hebben deze maatregelen gevolgen voor de huizenmarkt?
Ja, doordat starters minder makkelijk kunnen lenen en het voor bestaande huizenbezitters lastiger wordt een ander huis te kopen zullen de huizenprijzen naar verwachting extra gaan dalen.
Zijn er ook positieve punten?
Ja, de overdrachtsbelasting die in 2010 tijdelijk van 6 naar 2 procent werd verlaagd blijft definitief op dit lagere niveau. Bovendien komt er een groter budget voor startersleningen.
Stel dat ik mijn huis met een restschuld verkoop. Wat gebeurt er dan?
In het regeerakkoord is opgenomen dat de rente op restschulden voortaan maximaal vijf jaar aftrekbaar blijft. Een termijn die door de Tweede Kamer is uitgebreid naar 10 jaar.

« Terug naar het nieuws overzicht

Eenvoudig contact opnemen

Bel naar 0523 - 272 077

Stuur een mail

Zoek uw adviseur

Kom langs op ons kantoor

Ik wil graag teruggebeld worden

Dommerholttenbrinke